przedstawicielstwo

Olej z pestek moreli tłoczony na zimno

Olej z pestek moreli tłoczony na zimnoOlej morelowy otrzymywany jest nasion owoców moreli zwyczajnej.

Olej ten jest lekki i delikatny, przezroczysty, lekko żółty. Ma charakterystyczny, delikatny zapach. W temperaturze pokojowej ma stan skupienia płynny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne. Największym skarbem tegoż oleju jest witamina B 17, tzw amigdalina  czy też letril. Pierwsze zapiski o leczniczym działaniu witaminy B17 pojawiły się już 5000 lat temu w egipskich papirusach. W nowożytnej medycynie pierwsze wzmianki o badaniach nad witaminą B17 pojawiły się 50 lat temu. Przeprowadzane były przez biochemika dr Ernesta Krebsa ,który uznał ją lekarstwem na raka.

Do zastosowania na zimno:
do sałatek, sosów, deserów.

W kosmetyce:

do kondycjonowania skóry  lub do masażu (poprawia napięcie skóry), również jako dodatek w olejkach do kąpieli (szczególnie dla dzieci). Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Wykazuje działanie "odbudowujące", utrzymuje nawilżenie skóry.
 
banner_kosmetyki
banner_sklep